Piirisarjojen yhteenveto
Julkaistu: 18.09.2017 00.00

Piirisarjojen yhteenveto

Tänä kesänä 06-pojat urakoivat sekä vuotta vanhempien P12 -piirisarjassa että oman ikäluokkansa P11 -piiriturnauksissa. Vuotta vanhempien sarjassa oli pelattu piiriturnausten muodossa jo kahtena edellisenä kesänä - nyt edessä olivat ensimmäiset sarjamuotoiset piiripelit.

Siinä missä edelliskesinä pärjättiin 05-ikäisiä vastaan puhtaalla taidolla, huomattiin heti toukokuun ensi peleistä lähtien, että vuodessa vastustajat olivat kasvaneet reilusti ja olimme fyysisesti jaloissa. Tämä heijastui todella selvästi varsinkin alkukesän peleissä eli jouduimme tekemään valtavan työmäärän jokaisen maalipaikan eteen. Kokoero söi osaltaan nopeus- ja taitoetumme, sillä fyysisistä isommista vastustajista oli vaikea päästä irti. Vastaavasti olimme vaikeuksissa sekä keskialueen että oman boksin puolustusväännöissä. Poikien tekemisessä oli kuitenkin selvä kehityskaari niin koko kesän osalta kuin yksittäisen pelin sisällä. Eli alkuun otettiin osumaa ja hävittiin vääntöjä, mutta sen jälkeen opittiin laittamaan itsekin kroppaa likoon ja pistämään sekä jalat että pallo entistä nopeammin liikkeelle. Kaksi asiaa nousi 05-sarjan pelien myötä kesän keskeiseksi teemaksi: siirtyminen ylemmän ja alemman keskikenttäpelaajan käyttöön sekä koko joukkueen aktiivinen prässipeli. Molempia alettiin ajaa sisään todenteolla kesäkuussa ja ne johtivat erinomaisiin suorituksiin niin kesän turnauksissa kuin syyskauden piiripeleissä.

Samassa piirisarjan alkulohkossa pelasivat FF Jaro Röd, KPV, LBK, IK Myran, PeFF, Sievin Sisu, Haapajärven Kiilat, GBK ja MJK. Pojat aloittivat rökaletappiolla Pietarsaaressa, mutta pääsivät sen jälkeen sarjan vaatimalle tasolle. Ylivoimaisesti piirisarjan kovin suoritus - myös syksy huomioiden - oli kesäkuun alussa kotiottelussa vaikeissa tuulisissa olosuhteissa otettu tasapelipiste P12 -sarjan selkeästi parhaalta joukkueelta KPV:ltä (kuva ottelusta yllä). Sen koko kesän piirisarjasaldoa himmensi vain kaksi tasapeliä, joista siis toinen meitä vastaan. Voitot alkulohkossa otettiin MJK:sta, Haapajärven Kiiloista ja alkulohkon päätöskierroksella GBK Punaisesta. Tuon voiton myötä varmistui myös paikka syyskauden Kakkoseen, jossa edessä oli useampi paikallispeli...

Kakkonen alkoi elokuussa paikallisderbyllä oman seuran 05-poikia vastaan. Pelistä jäi käteen 0 pistettä niukan maalin tappion jälkeen, mutta poikien peli-ilmeen muutos huonon alun jälkeen oli todella huima ja ottelussa nähtiin, millaiseen prässipeliin pojat parhaimmillaan pystyvät! Samalla viikolla oli edessä toinen derby Sievin Sisua vastaan. Siinä otettiin revanssi alkulohkon tappiolle ja näytettiin Sisulle pelaamisen mallia. Tämän jälkeen kaadettiin maali-iloittelussa kotona GBK Punainen ja pelattiin samalla viikolla tiukka tasuri kotiottelussa FF Jaron 06-porukkaa vastaan. Sarjan lopussa pelattiin vielä kaksi vierasottelua. Ensin käytiin Ähtävällä kohtaamassa sarjan lopulta puhtaalla pelillä voittanut ja Ykköseen noussut Esse IK. Pojat hallitsivat peliä ja palloa, mutta vastustaja teki maalit. Tuttu kuvio kauden sarjapeleistä... Sama toistui vieläkin selvemmin sarjan päätösottelussa FC Folkia vastaan Haapavedellä. Peli oli täysin poikien hallussa ja Kakkosen kolmossija minuutin päässä. Mutta kun itse ensin epäonnistuimme huippupaikassa, teki vastustaja viimeisellä minuutilla voittomaalin. Sen myötä olimme lopulta Kakkosen viides jättäen taaksemme Sievin Sisun ja Kolmoseen tippuneen GBK Punaisen.

Oleellista oli, että pojat pystyivät ottamaan pallonhallinnan useimmissa otteluissa - oikeastaan kesän aikana vain muutamassa piirisarjaottelussa olimme pelillisesti alakynnessä. Maalinteko P12-sarjan peleissä oli välillä todella haasteellista, kun ei päästy vahvan vastustajan ohi tekopaikoille ja pelistä puuttui tarvittava ripaus suoraviivaisuutta. Toisaalta pelasimme monipuolista ja vauhdista taitofutista antaen ison haasteen kaikille vastustajillemme. Kauden päättäneessä ottelussa oli suorastaan ilo huomata, kuinka upeasti pojat taklasivat pallosta irti selväsit isommat vastustajansa ja veivät pelivälineen kuin marjan. Eli hyöty näistä isompien peleistä oli todella iso ja kantoi hedelmää monissa muissa tilanteissa.

P11-piiriturnauksia pelasimme kolme: kesäkuussa Kalajoella, heinäkuussa Ylivieskassa ja elokuussa Pyhäjärvellä. Syyskuun turnaus jäi väliin päällekkäisen Eremenko Cupin sekä muiden esteiden vuoksi. Kalajoella tuli 1 tappio, muut 5 peliä voitettiin. Heinäkuun kotiturnauksessa peli oli selvästi parhaassa kuosissaan, silloin esim. PeFF jäi täysin poikien jalkoihin.

Kaikkiaan E-pojat 06 pelasi kesän aikana 15 peliä P12-piirisarjassa sekä 6 peliä P11-piiriturnauksissa. Ensi vuonna ollaan itse P12 -ikäluokkaa, mikä tarkoittaa että myös omanikäisissä pelataan sarjaa läpi kesän.


Seuran uusimmat