19.00
D-pojat 06, Piirisarja P12

GBK - FC Y   5 - 3

Kokkola, Kirkonmäki 5

Juhannuksen alla käänsimme auton nokat kohti Kokkolaa ja (kuivuudeltaan ja ruoholtaan lähes meidän ravirataa muistuttanutta) Kirkonmäen kenttää. Siellä vastaan asettui meidän alkulohkomme kärkijoukkue GBK, joka oli hävinnyt sarjan avausottelunsa Esse IK:lle mutta ollut sen jälkeen voittamaton. Maaleja se oli paukutellut sarjassa myös eniten. Kova haaste siis meidän tiimille. GBK:sta kuitenkin on tältä kaudelta hyvät kokemukset, sillä lopputalvesta/alkukeväästä GBK kaatui harkkaottelussa Kipparihallissa ja vajaa kuukausi takaperin Luiz Antonio Cupissa Seinäjoella erinomaisen esityksen jälkeen. Tiedossa oli silti, että peliin on lähdettävä ihan toisenlaisella otteella ja vireella kuin pariin aiempaan sarjaotteluun, mikäli halutaan edes taistella pisteistä.

Ottelun alku oli tasainen, mutta niin vain GBK iski johtomaalin jo muutaman minuutin pelin jälkeen. Asialla tuttu pelaaja eli fyysinen, nopea ja taitava Vertti Åkerblom, joka sai pallon haltuunsa, kääntyi vastustamattomasti ja iski kovan vedon verkkoon. Tuosta ei kuintekaan lannistuttu ja iskettiin vahvasti vastaan. Palkinto saatii noin kymmenen minuutin kohdalla, kun Lauri pelasi pallon keskelle Eetulle ja tämä veti vastustamattoman vedon alanurkkaan. Tämän jälkeen alkoi meidän vahva vaihe, jonka aikana päästiin iskemaan hyvin molempia laitoja käyttäen. Muutaman minuutin päästä Niilo eteni vasemmalta kohti maalia, ampui pienestä kulmasta ja Veeti pisti maalin edestä karat sisään - tilanne 1-2. Painostusvaihe jatkui edelleen ja 1-3 osuma oli aavistuksen lähempänä kuin 2-2 tasoitus. Niin vain kuitenkin tuo jälkimmäinen toteutui, sillä sekavassa tilanteessa maalinedustaa ei saatu putsattua kunnolla ja vastustajan pelaaja pääsi iskemään tasoituksen läheltä tolpan kautta sisään. Pikkuisen parempi kommunikointi ja aktivisempi ote ja tuota tilannetta ei olisi koskaan tullut..

Jos me saimme virtaa aiemmin tasoituksesta, niin nyt sitä sai GBK. Se pyrki pelaamaan palloa nopeilla pystysyötöillä kärkeen ja tällaisesta tilanteesta tasoitus lopulta syntyi. Hyvä pystysyöttä nopealle Åkerblomille, tämä irtosi meidän puolustukselta ja iski pallon varmasti sisään. Jakson loppuun saatiin vielä huippupaikka, jossa Veeti pelattiin puolittain läpi parilla nopealla syötöllä, mutta vastustajan maalivahti tuli upeasti vastaan ja esti Veetin maalintekoaikeet. Tauolle mentiin siis GBK:n 3-2 johdossa.

Toiselle jaksolle lähdettiin samalla sapluunalla kuin ensimmäiselle, peliä rakennettiin edelleen alakerran kautta pallonhallintaan ja vahvaan syöttöpeliin pyrkien. Mielikuvitusta ja nopeita syöttöjä piti saada lisää myös hyökkäyspäähän, sillä vastustajan kolmen pelaajan alakerta oli hyvin ryhmittynyt ja teki pallon pelaamisen boksiin haasteelliseksi. Yritys olikin hyvä, mutta edelleen lopullinen terävyys puuttui maalipaikoissa. Eikä pallo oikein pomppinutkaan meille. Mm. Saku prässäsi ja blokkasi pariin kertaan hyvin vastustajan avaussyötön, mutta pallo kimposi aina pahaksi onnenksi omien pelajiiemme ulottumattomiin. Välillä GBK iski nopeilla vastahyökkäyksillä, jotka pistivät puolustuksen koville. Niin vain Onni L ja Nuutti nuo kuitenkin hyvin selvittivät alemman keskikentän auttaessa. Vastahyökkäysmahdollisuuden avasi se, että laiturimme olivat himpun verran liian hyökkäysorientoituneita eivätkä tulleet tukemaan puolustusta riittävästi. Kylmä suihku saatiin GBK:n iskiessä 4-2 osuman reilun 10 minuutin pelin jälkeen. Ansaittua tai ei, mutta hyvällä prosentilla GBK paikkansa käytti.

Kahden maalin tappioaemassa peliä jouduttiin avaamaan yhä enemmän. Tämän myötä Onni L tuki hyökkäyksiä entistä voimakkaammin Nuutin jäädessä varmistavampaan rooliin. Tuota kautta saatiinkin hyviä hyökkäyksiä ennenkaikkea vasemmalta, mutta vastaavasti jouduttiin tekemään myös pitkiä juoksuja puolustukseen vastustajan pyrkieässä käyttämään avautuneen tilan nopeilla hyökkäyksillään. Pelin painopiste oli kuitenkin tuossa vaiheessa vastustajan kenttäpuoliskolla. 53 peliminuutin kohdalla saatiin ansaittu kavennus ja millä tavalla. Pallo ajautui rankkarialueen ulkopuolelle keskellä olleelle Larille, joka veti uskomattoman upean vedon tolpan kautta sisään. Taas oltiin pelissä kiinni. Pian tämän jälkeen pallo pelattiin nopeaan pystyjuoksuun rynnänneelle Eetulle, joka oli etenemässä vapaaseen maalintekopaikkaan. Kaikkien yllätykseksi tuomari vihelsi paitsion, vaikka vastustajan alin pelaaja oli syöttöhetkellä selvästi Eetun alapuolella. Harmitus sekä menetetty momentum oli iso. Jokunen minuutti tästä ja vastustaja näytti hyvän syöttökombinaation mallia. Pitkä nopea syöttö ylös keskelle, josta seinä laitaan puolittain läpi juosseelle pelikaverille. Tämä veti vastustamattomasti pallon tolpan vierestä sisään ja GBK karkasi taas kahden maalin päähän.

Pojat tuo osuma jossain määrin lamaannutti eikä viimeiselle kymmenminuuttiselle saatu enää ihan parasta irti ja sitä kautta kiriä aikaan. Muutamille vetopaikoille päästiin mutta vedot jäivät suht voimattomiksi tai eivät tulleet parhaasta sektorista. Siten ottelun lopputuloksena oli suloisen katkera 5-3 tappio. Tämä tarkoitti, että syyskauden Ykkösen paikan varmistaminen jää kahteen viimeiseen otteluun, mutta on täysin omissa käsissä. Jäljellä on kaksi kotiottelua, sillä ensi viikolla kohdataan kotona uudella tekonurmella Kaustisen Pohjan-Veikot ja heinäkuun ensimmäiselle viikolla edelleen kotona K-Pallo.

Itse ottelusta on todettava vielä, että se oli pelillisesti poikien paras piirisarjaottelu tälle kesälle. Laadukasta vastustajaa vastaan se ei nyt riittänyt, mutta tasollisesti peli oli erinomaisen hyvää futista. Pallon kierrätys ja puolevaihdot etenkin alakerrassa sujuivat ja maalivahtia käytettiin huomattavasti aiempia otteluita enemmän. Myös keskikenttäpeli oli paremmin uomissaan tarjoten tukea sekä syvyys- että poikittaissuuntaan. Tätä kautta peli rytmittyi myös paremmin. Ja molempia laitojakin pystyttiin käyttämään monipuolisesti. Loppujen lopuksi peli oli pienten marginaalien peli ja hieman paremmalla onnella ja viimeistelyllä peli olisi voinut kääntyä myös meille. Kovin huonolla mielellä ei siis juhannuksen viettoon tarvinnut suunnistaa ;-)

Maalit: 1-1 Kinnunen Eevert (Sipilä Lauri), 1-2 Kumpumäki Veeti (Takanen Niilo), 4-3 Leppälä Lari

Maalivahti: Kokko Ville

Ottelukokoonpano: 4 Kokko Ville, 5 Sipilä Lauri, 7 Kinnunen Nuutti, 9 Kinnunen Eevert, 10 Takanen Niilo, 11 Leppälä Lari, 13 Ahola Saku-Matti, 14 Isokääntä Joona, 16 Länsipää Onni (C), 19 Kääntä Juha, 24 Säily Semi, 26 Kumpumäki Veeti