Ilon ja pettymyksen kyyneleitä Vaasassa 22.4.2023
Julkaistu: 23.04.2023 16.20

Osallistuimme eilen Vaasassa FC Sportin järjestämään tyttöjen kevätturnaukseen. Turnaus oli järjestetty 2010-2015 ikäluokkien joukkueille. Pelipaikkana meille toimi Variskan tekonurmi, joka yhdistettynä viereisen Variskan yhtenäiskoulun tiloihin, toimi järjestelyissä erinomaisesti. Myös koko päivän kestänyt aurinkoinen sää suosi, vaikkakin kylmä tuuli viilensi ilmaa välillä melkoisesti.

Matkaan lähdettiin jo aamutuimaan klo 7.00 Huovarin liikenteen linja-autolla, johon kuskiksi oli jälleen lupautunut Helsingin reissulla joukkueelle tutuksi tullut ”Mauri-Pappa”. Matkaan päästiin ajoissa ja tunnelma oli väsymyksestä huolimatta iloinen ja odottava. Pieni pysähdys ehdittiin tehdä Oravaisissa, mutta perille Vaasaan päästiin jopa hieman suunniteltua aikataulua aiemmin. Heti kentälle saavuttua aloitetiin valmistautuminen ensimmäisiin peleihin.

Keltaisessa kokoonpanossa pelasivat: Emppu, Mandi, Eedit, Mirette, Siiri ©, Jenny, Eetla, Vilma, Enna, Sinna ja Aino H.

Mustan kokoonpanossa pelasivat: Sara, Adelia, Martta ©, Anni, Aino M, Helmi, Viena, Emma, Lilja, Minea ja Viola.

Ensimmäisenä keltaista vastaan asettautui Närpes Kraft. Peli sujui suhteellisen tasaisesti mutta hieman pelistä näki, että tytöillä on talven jäljiltä ollut vain vähän tilaisuuksia täysikokoisella kentällä harjoitteluun, eikä esim. kentän leveyttä osattu käyttää hyväksi riittävästi. Pelin puolivälin paikkeilla Kraft pääsi harmillisesti johtoon, kun pallo sai kimmokkeet maalin edessä olleesta routavauriosta ja pääsi yllättämään maalivahtina toimineen Siirin. Ylivieskan parhaat maalintekopaikat nähtiinkin aivan pelin loppupuolella, mutta harmillisesti tasoitusmaali jäi puuttumaan ja Kraft vei ensimmäisen pelin 0-1.

Musta joukkue aloitti turnauksensa tuttua Kokkolan KPV:ta vastaan. Peli sujui melko tasaisissa merkeissä, mutta samanlaista kenttään totuttelua oli havaittavissa toisenkin kentällisen osalta. Pelin ratkaisun hoiti Sara taistelemalla itselleen maalipaikan ja viemällä Ylivieskan 1-0 voittoon.

Keltaisella joukkueella oli heti ensimmäisen pelin jälkeen huilia ja lounastauko, mutta musta joukkue sai aloittaa heti valmistautumisen uuteen peliin SJK-j:tä vastaan. Peli kulki vähän aaltoilleen ja huonoina hetkinä SJK-j ei epäröinyt, vaan laittoi palloa verkkoon. Ylivieskallakin oli omat paikkansa, mutta viimeistely epäonnistui ja pallo lipui joko himpun verran maalin ohi tai tolppaan. Lopputulos Seinäjoelle 3-0.

Mustan joukkueen huilatessa ja lounastaessa keltainen puolestaan aloitteli päivän otteluputkea. Vastaan asettui kotijoukkue FC Sport punainen. Ensimmäinen puoliaika sujui kohtalaisesti, vaikkakin peli oli meiltä hieman hätäistä ja syötöt lipsuivat vastustajille. Jäiköhän kiire päälle viime hetkellä suoritetusta vessareissusta? Puoliajalla tilanne oli vielä 1-0 Sportille, mutta kun vastustaja pääsi heti seuraavan puoliajan alkupäässä iskemään kolme maalia lisää, alkoi Ylivieskan henki kentällä hieman taipumaan. Maalilla debyytin tehnyt Aikku ei voinut Vaasan maaleille mitään, sen verran taidokkaita syöttöjä vastustaja laittoi maalille ohi puolustuksen. Lopputulos 4-0 Vaasalle.

Mustan seuraava peli oli Malax IF:ää vastaan. Ensimmäinen puoliaika alkoi kuten keltaisilla Sportia vastaan, ja puoliajallakin mentiin samoissa lukemissa. Toisella puoliajalla Emma sai Saralle kärkeen pitkän avauksen, joka ei onneksi ollut paitsio ja nopea Sara karkasi maalintekoon vastustajan puolustajilta. Musta pelasi sinnikkäästi loppuun asti, mutta harmillisesti vastustaja pääsi tekemään vielä kaksi maalia, vieden tästä kohtaamisesta pisteet luvuilla 1-3.

Molemmissa peleissä ilahduttavaa oli tyttöjen pelirohkeus ja vimmainen taistelu jopa yli päätä pidempiä vastustajia vastaan. Ilmeisesti rannikolla on hieman paremmat kaurapuurot tarjolla, ja nämä joukkueet kohtasivatkin toisensa päivän finaalissa. Malax pelin jälkeen oli jo selvää, että musta jäi voitosta ja hyvästä taistelusta huolimatta lohkon neljänneksi. Nopealla vilkaisulla sarjataulukkoon laskeskelimme, että jos emme halua pelata viimeistä peliä vastakkain, niin tarvitsemme vähintään 1-0 voiton viimeisestä keltaisen pelistä. Tässä kohti emme tajunneet että se ei tulisi riittämään, vaan siinä tapauksessa kolme joukkuetta päätyisi tasapisteisiin, samoin keskinäisten pisteiden summa olisi tasan 3, kuten myös keskinäisten otteluiden maaliero, jolloin tarkasteluun olisi tullut tehdyt maalit, joissa olisimme jääneet viimeiseksi. Yhden maalin voittoa lähdimme kuitenkin tavoittelemaan.

Vastaan pelissä asettui myös Vaasalainen BK-48. Peliin lähdettiin hurja tsemppi päällä. Peli oli alusta asti hienoista hallintaa. Tytöt prässäsivät hyvin hyökkäyksessä saaden hyviä riistoja, mutta maalille asti palloa ei kuitenkaan saatu. Lopulta yhdeksännellä minuutilla Sinna sai laitettua oikeasta laidasta Eetlalle syötön keskustaan, josta Eetla karkasi maalintekoon. Tilanne 1-0. Ylivieska jatkoi painetta tästäkin eteenpäin ja peli oli ehdottomasti päivän tasaisimpia ja parhaita kokonaisuuksia keltaiselta joukkueelta. BK:kin pääsi paikoille, mutta Ylivieskan onneksi vaarallisimmat vedot menivät niukasti ohi maalin ja taisipa maalitolppakin olla tällä kertaa Ylivieskan puolella. Puoliajan jälkeen BK-48 lähti tosissaan takaa-ajoon ja peli tasoittui. Ylivieska piti sinnikkäästi pintansa ja saimme myös hyviä vastahyökkäyksiä. Tässä pelissä tuomari antoi kummallakin puoliajalla hieman lisäaikaa peliin, joka koitui Ylivieskan onneksi. Aikku kuljetti pallon lisäminuutilla ylös, josta BK:n puolustus yritti purkaa. Epäonnistunut purku päätyi Sinnalle, joka kylmän rauhallisella suorituksella nosti pallon vastustajan maalivahdin yli verkkoon. Lukemat Ylivieskalle 2-0.

Vasta hetken päästä tajusimme, että Sinnan loppumetreillä tekemä maali aiheutti sen, että FC Ylivieska Keltainen nousi lohko kakkoseksi keskinäisten otteluiden maalierolla verrattuna Kraftiin ja Bk:hon, ja menimme näin ollen pronssiotteluun.

Päivän viimeiset pelit olivat enää jäljellä. Ensimmäisenä vuorossa oli musta joukkue, jota vastaan asettui BK-48. Tämäkin ottelu alkoi hyvin Ylivieskan mennessä johtoon Martan syötöstä ja Saran maalilla 1-0. Harmillisesti osa joukkueesta ei enää pystynyt pelaamaan kipeydyttyään, ja peliä pelattiin hetkittäin ilman vaihtopelaajia. Ennen loppua BK pääsi vielä tasoittamaan ja päädyttiin rangaistuspotkukilpailuun. Ylivieskan joukkueesta laukomaan asettuivat Martta, Lilja ja Sara. Kaikilta tytöiltä nähtiin kylmän viileät suoritukset vastustajan verkkoon. Kun peli ei vielä ensimmäisellä kierroksella ratkennut, jatkettiin toiselle kierrokselle. Samat laukojat jatkoivat. Ensimmäisenä Martta, jolta nähtiin jälleen varmaa tekemistä, vaikka myös vastustaja oli saanut hetkeä aiemmin pallon verkon perukoille. Seuraavalla kierroksella koko päivän maalinsuulla vartioinut Anni sai torjuttua vastustajan vedon ja Ylivieskan vetovuoroon astui Lilja. Vaikka tilanne loi selvästi painetta, hoiti Lilja pallon varmoilla otteilla vasempaan alakulmaa ratkaisten näin voiton Ylivieskalle. Mahtavia onnistumisen kokemuksia joukkueelle!

Tällä välin pronssiottelu Kokkolan KPV vihreää vastaan oli jo alkanut. Peli lähti hyvin ja tasaisesti käyntiin kuten edeltäjänsä. Kymmenen peliminuutin kohdalla vastustaja pääsi kuitenkin karkaamaan johtoon, mutta siitä tytöt eivät lannistuneet, vaan peliä jatkettiin sinnikkäästi. Pelin 20 minuutilla vastustaja purki palloa kovaa omalta maalialueeltaan osuen kuitenkin oman pelaajan kasvoihin, josta pallo kimposi maaliin pelin tasoittuessa 1-1. Peli jatkui loppuun asti tiukkatahtisena ja tasaväkisenä, mutta ratkaisuun ei varsinaisella peliajalla päästy vaan tämäkin peli venyi rankkareille asti.

Ylivieskasta ensimmäiselle kierrokselle asettautuivat laukomaan Sinna, Emppu ja Siiri. Kaikilta takuuvarmat vedot maaliin. Ikävä kyllä samoin teki myös vastustaja, vaikka varmaotteisesti maalilla ollut Siiri oli hyvin mukana kaikissa vedoissa. Siirryttiin vetämään koko joukkueella vuorotellen, kerrasta poikki systeemillä, jota jatkettiin 9 kierrokselle asti. Ylivieskan veto epäonnistui lähtien suoraan maalivahtia kohti ja kun vastustaja iski seuraavaksi pallon verkkoon, päättyi turnaus KPV:n voittoon pronssista ja keltaisen joukkueen osalta pettymyksen kyyneliin.

Päivän aikana koettiin tunteita laidasta laitaan, enkä voi olla ihailematta tätä porukkaa. Pettymyksen keskellä ja jälkeenkin löydämme asioista paljon hyvää, emmekä jää vellomaan ja rypemään kurjuuteen. Myös pitkän turnauspäivän aikana nähty kypsä ja vastustajaa kunnioittava käytös lämmittää jojo-emon mieltä. Peleissä nähty mieletön tsemppi ja taistelu, etenkin päivän viimeisissä otteluissa oli upeaa seurattavaa. Välillä henkeä ahdisti ja jalkoja pakotti niin, että pakko oli välillä tulla vaihtoon, mutta peleissä ei annettu tuumaakaan periksi ja kaikki paukut jätettiin kentälle. Valmentajat antoivatkin ihan jokaiselle täyden kympin täysillä yrittämisestä ja siitä että periksi ei annettu missään vaiheessa. Valmentajat valitsivat vielä kotimatkalla kummastakin joukkueesta tsemppipelaajat, jotka saivat joko minipallon, pallorepun tai vastustajan viirin. Tsemppipalkinnot jaettiin näin:

Pallot: Jenny ja Emma

Reput: Mirette ja Anni

Viirit: Mandi ja Adelia

Turnausjärjestelyt ja infot ennen turnausta olivat hyvät ja yhteyshenkilö Jani helposti lähestyttävä, joten voin lämpimästi suositella turnausta myös muille joukkueille.

Takana kova turnaus ja hyvä kokemus, tästä on hyvä jatkaa kohti piirisajan alkua. Kiitos tytöt, Mauri, kannustusjoukot, taustat, vastustajat sekä FC Sport Vaasa turnausjärjestelyistä!