Koutsin mietteitä C-poikien talvesta ja keväästä
10.6.2021 10:16 Uutiset / C-pojat 06-07

Tanska vs. Suomi pikkuporukalla, Tasainen peli, voittaja ratkottiin rankkareilla.

Aloitin C-poikien valmennuksessa loppusyksystä, kun heidän aikaisempi valmentaja muutti työn perässä Rovaniemelle. Luonnollisesti olin todella harmissani valmentajan muutosta, koska olin nähnyt ja kokenut pelaajan vanhempana, miten merkittävä rooli Cristianilla oli pelaajien keskuudessa. Pelkäsin, että moni pelaaja jättää harrastuksen, kun joukkue jäisi ilman osaavaa valmennusta. Joukkueenjohtaja Marikan kanssa selvitimme lukuisia vaihtoehtoja uudeksi valmentajaksi, mutta kaikilla kysytyillä tuntui olevan syynsä kieltäytyä tarjouksesta.

Pohdin poikien valmennusvastuun ottamista useista eri näkökulmista. Epäilin valmennustyötä, koska kyseessä oli oman lapsen joukkue. Lisäksi mietin, riittääkö valmennusosaamiseni viemään tämän tasoista joukkuetta eteenpäin. Ja kolmanneksi mietitytti vielä oman arjen pyörittäminen valmennustyön ohessa.

Rohkaisevilla sanoilla on kuitenkin todella iso merkitys tällaisissa päätöksentekoa vaativissa tilanteissa, nimittäin monet kokeneemmat valmentajat kannustivat (voisi jopa ilmaista pakottivat) minua ottamaan tehtävän vastaan. Myönteiseen päätökseeni vaikutti myös se, että olin tuurannut Cristiania syksyn OBC-turnauksessa, josta minulle jäi positiivinen kokemus joukkueesta, joka kuunteli ohjeita ja kunnioitti yhteisiä sääntöjä. Aluksi lupasin valmentaa poikia futsalkauden ajan (talvi). Elättelin edelleen toivoa siitä, että saisimme jonkun kokeneemman valmentajan viemään poikia eteenpäin futiksessa. No, kuten kaikki tiedämme, ei tällä alueella valmentajia taivaasta tipahda, joten joululomalla olin jo suunnittelemassa kausisuunnitelmaa ja sillä tiellä ollaan.

Futsalkausi meni nopeasti, koronarajoitukset sotkivat harjoitus- ja pelisuunnitelmia. Pelaajien asenne futsalia kohtaan oli loistava, oppimista tapahtui nopeasti ja ensi talvena tavoitteena onkin pelata futsalia U-17 liigatasolla (piirisarjan lisänä). Koen, että futsaltaidot vahvistavat pelaajan lajiosaamista myös futiksen puolella. Lisäksi kilpailullisia pelejä tällä alueella ei vain yksinkertaisesti ole futiksessa, joten näen futsalin ainoana järkevänä vaihtoehtona myös kilpaurheilun näkökulmasta.

Kevätpuolella pelattiin harkkapelejä futiksessa lähes viikottain, huhtikuun alussa päästiin treenaamaan futista ulos. - Kiitos kuuluu kaikille kentän kolaajille!

Harkkapeleistä saatiin onnistumisia. Huomattiin, että pelaajien talven aikana tekemä perus- ja lihaskestävyystreeni näkyi pelin eri osa-alueilla. Esimerkiksi viime kauden heikkous kulmien puolustaminen olikin kääntynyt kevään harkkapelien vahvuudeksi.


Sarjapelit päästiin aloittamaan toukokuun puolessa välissä. Tähän mennessä on pelattu kolme peliä, joista kaikista meille on kirjattu tappio. Valmentajana yritän kuitenkin nähdä pelit enemmän pelaajakehityksen näkökulmasta, jolloin voin rehellisesti todeta, että koko ajan mennään eteenpäin ja opitaan uusia asioita pelaamisesta.

Joukkueen vahvuutena näen tällä hetkellä teknisesti taitavat pelaajat sekä heidän halunsa kehittyä entistä paremmiksi. Lähes kaikki pelaajat ovat asettaneet itselleen lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita, joita kohti harjoittelussa edetään. Pari joukkueemme 06-ikäluokan pelaajaa saikin palkinnon kovasta harjoittelusta toukokuun lopulla, kun heidät kutsuttiin mukaan Pohjoisen alueleirille.

Haasteena koen tällä hetkellä oman taitoni opettaa pelaajille pelin rakentelua keskikentällä. Olen muuttanut joukkueen pelitapaa jonkin verran edellisestä kaudesta, joten pelaajien sijoittuminen ja tukipelaaminen pelin eri vaiheissa hakee vielä muotoaan.

Tulevaisuudessa toivon, että saisimme joukkueeseen entistä paremman joukkuehengen. Teemme taustatiimin kanssa kovasti töitä sen eteen, että pelaajat oppisivat näkemään toisensa kavereina, joiden kanssa on mukava viettää aikaa myös vapaa-ajalla. Vahvistamme joukkuehenkeä järjestämällä oheisohjelmaa ja erilaisia kisailuja. Olemme pelanneet mm. Valioliigan ja Espanjan mestaruudesta, viimeisimpänä ratkottiin Tanska-Suomi peli. Treenien ohessa kilpaillaan välillä kulmien kuninkuudesta ja vapareiden valtikasta.

Tulevalta kesältä odotan tietysti upeita kokemuksia EM-peleistä. Joukkueen kanssa matkustamme heinäkuussa Helsinki Cupiin, joka on varmasti yksi minun kesälomani kohokohdista!

Aurinkoista, rentouttavaa ja futiksen täyteistä kesälomaa kaikille teille, jotka jaksoitte jutun lukea!

Terkuin, Virve   
Lisää uutisia
C-pojat 06-07
«  Lokakuu   »
Kategoriat