Helsinki Cupista haettiin tsemppiä loppukauteen
Julkaistu: 28.07.2021 00.00

Helsinki Cupista haettiin tsemppiä loppukauteen

Kun koronatilanne näytti talvella helpottavan, mietittin joukkueessa kesän pääturnausta, mikäli turnauksia ylipäänsä toteutuu. Vaihtoehtoja oli muutama, mutta lopulta pojat itse äänestivät Helsinki Cupin selväksi ykköseksi. Ja siihen päätettiin osallistua. Taustalla oli tietenkin kahden vuoden takainen hieno kokemus samaisesta turnauksesta. Toki joukkue oli siitä muuttunut paljon ja noin puolet joukkueen pelaajista oli ensikertalaisia Helsinki Cupissa.

Koronatilanteen vuoksi Helsinki Cupin joukkuemäärät oliat selvästi kahden vuoden takaista alhaisemmat. Ulkomaalaisjoukkueita koko turnauksessa oli yhteensä vain neljä. Koulumajoitusta ei koronasyistä ollut, vaan tänä vuonna tarjolla oli vain hotellimajoitus. Joukkueen majapaikka usean muun joukkueen tavoin oli Hesperianpuistoa vastapäätä oleva Scandic Park, jonka sijainti olikin monella tapaa erinomainen. Ja ylimmässä kerroksessa uima-allas, joka todellakin tuli joukkueen pelaajille tällä reissulla tutuksi. Turnausruokailut järjestettiin kävelymatkan päässä Bolt Areenalla (tunnettiin aiemmin Sonera stadionina). Poikien peleistä yhtä lukuunottamatta kaikki pelattiin tällä kertaa Talissa. Ja hyvä niin, sillä se yksi reissu Pirkkolan urheilupuistoon meinasi kääntyä metsäkeikaksi - onneksi paikalliset opastivat oikean reitin bussipysäkiltä :-D

Pojat pelasivat 2006 syntyneiden yleissarjassa. Siinä joukkueita oli yhteensä 31 ja FC Ylivieska ainoa Uudenmaan ulkopuolinen joukkue. Kirjaimellisesti edustimme muuta Suomea! Poikien alkulohkossa FC Ylivieskan lisäksi muut joukkueet olivat kohtaamisjärjestyksessä VJS 2 (Vantaan Jalkapalloseura), FC Kontu Vihreä (Kontulan Urheilijat, Helsinki), KaPy Sininen (Kauklahden Pyrintö, Espoo), PiTa 06-07 (Pitäjänmäen Tarmo, Helsinki). Etukäteisskouttauksen pohjalta VJS oli selvästi vahvin pelaten etelän P15 Kakkosta johtaen sarjaa ylivoimaisesti, PiTa pelasi myös samaa P15 Kakkosta, KaPy P15 Kolmosta ja Kontu Vihreä P15 Nelosta. Pääkaupunkiseudun tason toki tiedettiin olevan kovempi ja tiiviimpi, joten suoria johtopäätöksi sarjatasoista omaamme ei voinut vetää. Tavoitteeksi otettiin rohkeasti lohkovoitto, jonka toteutumisen osalta jo ensimmäinen peli VJS:ää vastaan kertoi paljon.

Maantantaiaamupäivällä VJS-peliin juoksi Talin erinomaisessa kunnossa olevalla luonnonnurmelle nälkäinen ja itseensä uskova joukkue. Vastustaja oli selvästi isokokoisempi ja oli keskikentällä sekä boksissa todella vahva. Pojat kamppalivat alussa täysin tasaväkisesti ja koko ensimmäisen jakson hyvin. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vahvemmin VJS alkoi fyysisempäna joukkueena peliä viedä. Lopputulos oli lopulta selkeä 6-0 tappio, mutta totuuden nimessä on sanottavat ottelun repsahtaneen selkärangan katkeamisen jälkeen. 2-0 -tilanteeseen asti poikien peli oli hyvää. Pari maalia annettiin omista turhista virheistä ja vastustaja oli muuten vahva juuri niillä etukäteen ennakoiduilla osa-alueilla.

No, uutta matoa koukkuun sillä seurava peli ja vastustaja odottivat jo reilun tunnin päässä. Nyt vastassa ennakkoon lohkon heikoin joukkue Kontu Vihreä ja tätä ottelua pojat sitten lopulta veivät ylivoimaisesti. Kontulta puuttui todellinen pelinrakentelu ja peli meni heidän osaltaan sohimikseksi. Pojat sitä vastoin pelasivat joukkueena sitoutuneesti ja vahvasti. Lopputulos oli 8-0 mustapaidoille ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla. Ja maanantaista jäi lopulta hyvä fiilis. Ja kaikkihan oli vielä mahdollista, mikäli pelit menevät ristiin.

Tiistaina ohjelmassa oli vain yksi iltapäiväottelu ja vastassa KaPy Sininen. Tämä oli pelannut reilua tuntia aiemmin, mikä näkyi helteisellä tekonurmella pelatussa ottelussa ja tämän pojat myös hienosti hyödynsivät. Ode löi alkutahdit ottelulla parilla pikamaalilla ja senkin jälkeen mustapaidat pelasivat vahvasti eivätkä lopulta jättäneet vastustajalle mitään palaa. Ottelun lopputulos 6-0.

Keskiviikkona pelattiin sitten isoilla panoksilla, sillä PiTa -ottelu määritteli jatkon joko A- tai B-finaaleissa. Lohkokakkoset nimittäin etenivät myös A-finaaleihin, lohkokolmisista ainoastaan kaksi parasta. Jokaisella maalilla oli myös merkitystä. Pelipaikkana oli Pirkkolan urheilupuiston tekonurmi, jooka osoitttauti valtavan kuumaksi pätsiksi näillä helteillä - sama se toki oli molemmille joukkueilla. Tässä pelissä pojat pelasivat poikkeuksellisti punaisessa harkkapaidassa, koska PiTa pelasi kotijoukkueena mustassa ja keltaisen pitkähihaisen pelipaidan katsottiin olevan liian kuuma. Ottelu osoittautui juuri niin tasaiseksi ja laadukkaaksi kuin odottaa sopi. PiTa vei ottelua hienoisesti, mutta pojat eivät antaneet tuumaakaa periksi ja taistelu oli tiukkaa. PiTan avausmaali tuli pienoisesti virheestä ja toinen maali toisella puoliajalla oli sitten lopulta jonkinasteista kosmetiikkaa. Vahvasta yrityksestä huolimatta jouduttiin taipumaan 2-0 tappioon, mutta hyvällä ja rehdille vastustajalle! Tie vei siis B-finaaleihin, koska kahden parhaan lohkokolmosen joukkoon ei mahduttu.

B-finaaleissa on se hyvä puoli, että pelit ovat todennäköisesti tasaisempi kuin A-finaaleissa ja ne voivat jatkua yhtä peliä pidempään. Kaksi vuotta aiemmin - toki pelitapa silloin 8v8 - päästiin A-finaaleihin, mutta turnaus päättyi jo torstaiaamupäivällä tiukkaan tappioon HPS:lle eka kierroksella. Nyt B-finaalien avauskierroksella vastaan asettui FC Honka Musta (Espoo). Ja kuten kuvaan sopii, ottelusta tuli hieno taistelumatsi. Honka siirtyi ottelussa johtoon pelitapahtumiin, mutta pojat tulivat tasoihin Tompan seuratessa hienosti kakkospallon ja iskiessä pallon vastustamattomasti verkon perukoille. Ja voittomaali 2-1 syntyi sekin upealla tavalla Konsta S:n päästessä edetessä oikealta suhteellisen pieneen kulmaan mutta pistäessä sieltä upean laukauksen verkkoon yli vastustajan maalivahdin. Koko toinen jakso oli Mustalta upeaa taistelua ja yhteishenki & tsemppi vahvaa. Poikien pelit jatkuivat siis perjantaille ja tämä johti pieneen ohjelman muutokseen eli alunperin perjantai-iltaan ajoitettu Lintsin käynti saatiin kuin saatiinkin siirrettyä päivää aiemmaksi.

Pelit jatkuivat perjantai-iltapäivän ja mikäli ekasta ottelusta edettäisiin jatkoon, tulisi iltapäivästä todella tiukka. B-finaalien puolivälierissä vastaan asettui LPS Musta (Laajasalon Palloseura Helsingistä - mainittakoon, että seuran toinen joukkue eteni A-finaaleissa aina hopealle saakka). Tähän otteluun saatiin myös kannustajien osalta tiukka hegemoniamatsi, sillä LPS:n kannustajat olivat todella kovaäänisiä ja pieni mutta pippurinen ylivieskalaisten kannustusjoukko piti sekin ääntä kiitettävästi. Itse ottelussa pojat siirtyivät ekalla puoliajalla 1-0 johtoon Henten survoessa pallon väkisin maaliviivalta sisään. Vastustustaja pääsi kuitenkin tasoittamaan vaparin jälkitilanteesta. Toisella jaksolla oli sitten mustapaitojen vuoro iskeä erikoistilannemaali eli monta kertaa kulmista lähellä maalintekoa ollut Juuso pääsi iskemään kulmasta pallon maalin edustalta sisään. Tämän jälkeen LPS alkoi hakea tasoitusta muuttamalla ryhmitystä ja kuormittamalla avainpelaajiaan. Mustapaidat pitivät puolustusmuodon kuitenkin hienosti kasassa taistellen armottomasti - yksi taistelun ilmentymä oli turnauksen loppupuolella laitapakin paikalla siirtynyt Ode, joka johti joukkoja niin äänellään kuin tekemisellään. Pelikellon näyttäessä jo täyttä aikaa tuntui tuomarin kellossa lisäaikaa vain riittävän. LPS:n tasoitus suorastaan roikkui ilmassa, mutta viimeisessä tilanteessa Lonni katkaisi hyökkäyksen, ponnautti pallon ensin ohi yhden vastustajan, sen jälkeen toisen ja pääsi rynnimään läpiajoon viimeistellen kliinisesti 3-1 -maalin. Tuomarin loppuvihellys kuultiin välittömästi tämän jälkeen mutta millaiseen maaliin ottelu päättyikään!

Voitto tiesi tiukkaa ohjelmaa eli B-finaalien välierä oli edessä vain noin tunnin päästä. Soturit näyttivät ensimmäisen ottelun jälkeen todellakin siltä, että oli taisteltu. Kolhuja oli vähintään joka toisella ja energiavarastot tyhjennetty. Toimihenkilöt tekivät parhaansa hakiessaan kaupasta energiavarastojen tankkausta, mutta silti kysymysmerkkejä oli paljon ilmassa. Välierässä vastaan tuli FC Kontun Valkoinen joukkue, joka oli selvästi alkulohkossa kohdattu Kontu Vihreää tasokkaampi. Pelitapa oli varsin suoraviivainen eli puolustus oli tiukka ja pallo pyrittiin pelaamaan nopeasti pystyyn keveäjalkaisille hyökkääjille. Mustapaidat eivät puolestaan saaneet uupumuksen ja kolhujen keskellä normaalia pallollista peliä kulkemaan ja haasteet olivat nähtävissä heti ottelun alusta. Ratkaisevaksi muodostui oma kulmatilanne ja siitä tullut vastustajan nopea vastahyökkäys ja PUM 1-0 Kontulle. Toinen maali oli sitten vain varmistelua ja poikien pelit päättyivät lopulta B-finaalien välieriin ja joukkue oli sarjassaa sijoilla 17-18.

Vaikka poikien pettymys oli hävityn B-välierän jälkeen kova, kirkastui tulos jokaisella viimeistään lauantain kotimatkalla. Turnauksessa saattin pelata kaikkiaan 7 peliä, joista voitettiin 4. Ja jatkopelit olivat tiukkoja kiihkeitä taisteluja, joita pystyttiin pari kääntämään itselle. Pelitavasta pidettiin kiinni ja saatiin siitä kiitosta esim. PiTan valmennukselta. Kuulemma hienoa kohdata aina pelaava joukkue :-) Joukkueen pelaajat taistelivat toistensa eteen ja uskalsivat pelata myös riittävän fyysisesti. Esim. keltaiset kortit kuuluvat tässä ikävaiheessa kuvaan ja niitäkin muutamia otettiin vastutajan hyökkäystä pysäytettäessä. Mikä parasta, joukkue toimi yhtenäisesti myös pelien ulkopuolella. Ja sielläkin jouduttiin välillä puolustautumaan - ainakin samassa kerroksessa yöpyneen ranskalaisjoukkueen verbaalista hyökkäystä vastaan. Aamujumpat ja illan yhteenveto & ryhmäytymishaasteet otettiin vastaan - osin nurkuen mutta silti ne suorittaen. Jokainen lopulta varmaan oivalsi niiden olevan tärkäe osa joukkueena kehittymistä. Kuten sanottua, vapaa-aika meni pääosin hotellin uima-altaalla ja se meni jopa Uimastadionin ja Allas Sea Poolin edelle. Lintsillä kuitenkin käytiin sekä torstai- ja perjantaiaamuina Hietsussa uimassa. Turnausruoka oli vähintäänkin kohtuullista ja lisäksi kannatettiin kiitettävästi lähikauppoja ja pikaruokapaikkoja.

Kaikkiaan mukava reissu paahtavassa helteessä. Kukaties joukkue vielä B-ikäisenä Helsinkiin suuntaa. Ainakin sitä voimme suositella lämpimästi seuran muille nuoremmille ikäluokille. On hienoa tehdä omaa seuraan ja pelitapaa tunnetuksi kauempanakin - tämä jää myös mieleen, kuten LPS-kannattajien positiiviset viesti joukkuee some-kanavissa jälkeenpäin osoittivat.

Tämä turnausyhteenveto tuli reilun viikon myöhässä, kun kirjoittajankin piti hiukan vetää henkeä. Syyskauden sarjapelit alkavat nyt eli jo tänä keskiviikkoiltana kohdataan kotikentällä (Keskuskenttä) FF Jaro Valkoinen. Ja siitä edetään aina pitkälle syyskuuhun. Turnauksista ohjelmassa ovat Comets Cup elokuussa Jyväskylässä ja Oulu Boys Cup lokakuussa Oulussa - mikäli uudelleen pahemmaksi kääntynyt koronatilanne suo. Alla vielä jokunen turnauskuva.

Seuran uusimmat