Kaleva CUP ja kiireinen syksy!
Julkaistu: 01.09.2022 00.00

Elo- syyskuun vaihde on ollut joukkueellamme kiireistä aikaa pelien ja treenien osalta. Pohjoisen ja lännen sarjat pyörivät täydellä teholla, ja niiden lisäksi erilliset turnaukset pitävät huolen siitä, että jalkapallokalenteri on aika lailla täynnä tapahtumia.

22. 8 kävimme Kälviällä läntisen sarjan pelissä, missä kohtasimme Tarmon. Vastustaja ei ollut niin kova, mitä valmennus odotti. Emma alakerrassa ohjasi hyvin peliä ja sai napattua lähes kaikki vastustajan pitkät avaukset hyvin. Meidän kaksi ensimmäistä maalia olivat lähes identtisiä: ensimmäisessä Säde kuljetti pallon rankkarialueen laitamille ja laittoi sieltä pallon maalille, josta Ella iski sen verkkoon. Toisessa maalissa Sanni ja Säde etenivät seinäsyötöillä kohti maalia, ja Sanni syötti samoilta paikoilta jälleen pallon Ellalle maalille. Ella kiitti ja teki jo toisen maalinsa. Peliä oli pelattu alle kymmenen minuuttia. Tämä jälkeen peli kulki meidän otteessamme kälviäläisten yrittäessä pitkillä palloilla saada vaaratilanteita meidän maalille. Pari kertaa he pääsivätkin iskemään tällaisesta tilanteesta pallon verkkoon. Se ei kuitenkaan riittänyt ja pelistä meille reilu voitto 2-8. Ellan lisäksi maaleja tekivät Säde (4) ja Sanni.

Kaleva Cup 26–27.8

Yksi merkittävä tapahtuma oli viime viikonlopun Kaleva-CUP -T12 Pohjois-Suomen mestaruusturnaus Oulussa, jossa 2010-syntyneiden joukkue oli mukana. Tällä kertaa lähdimme turnaukseen paremmin valmistautuneita kuin viime vuonna. Tiesimme mitä odottaa, ja vastustajatkin olivat tutumpia. Mukana oli kaksi 09-tyttöä, Emma ja Juliette. Muutenkin mentiin laajemmalla porukalla kuin viimeksi.

Perjantain ensimmäisessä pelissä vastaan asettui LiPK, jota vastaan emme olleet koskaan pelanneet. Peli oli alkuun meiltä vaikeaa, ja vastustaja pääsikin yllättäen johtoon pelin kahdeksannella minuutilla. Tästä joukkueemme sai hyvän herätyksen, ja pikkuhiljaa saimme otteen ja hallitsimme peliä hyvin. Toisen puoliajan alussa Julieten komea yksilösuoritus -yksin koko kentän läpi ja maali- vei meidät tasoihin ja antoi entistä enemmän uskoa, että täältä vielä noustaan voittoon. Onnistuimme hyvin pelaamaan laitojen kautta ja saimme luotua monia hyviä tilanteita vastustajan maalille. Voittomaali saatiin aikaiseksi, kun Veera keskitti pallon oikealta laidalta maalille ja Milla pisti pallon taka-alueelta suoraan ilmasta verkkoon. Tästä pelistä meille siis ansaitusti 2-1 voitto.

Illan toisessa pelissä kohdattiin OHF, jolla tiedettiin olevan erittäin vaarallinen hyökkääjä. Jälleen alku oli vaikeaa. OHF prässäsi hyvin, emmekä meinanneet päästä etenemään pelissä yhtään. Lisäksi emme pystyneet pitämään kurissa turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi valitun, ja koko turnauksen maalikuningattaruuden voittanutta OHF:n hyökkääjää, vaan hän pääsi tekemään heti alkuun pari maalia. Näytti siltä, että pelistä tulee vaikea ja maaleja syntyy vastustajalle liukuhihnalta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Opimme pelin aikana purkamaan OHF:n prässin ja tiivistämään puolustustamme sekä saimme uutta virtaa myös omiin hyökkäyksiin. Etenkin toisella jaksolla peli oli tasaista vääntöä, ja pääsimme muutamaan otteeseen kolisuttamaan vastustajan maalitolppia. Useista hyvistä maalipaikoista huolimatta palloa ei kuitenkaan saatu sisään maaliin ja näin OHF vei päivän toisen pelin 2-0.

Iltaa jatkettiin hotellilla hyvin syöden ja pelaajien kesken aikaa viettäen. Lauantaina viimeinen alkusarjan peli pelattiin ONS/2 vastaan. Tällä kertaa olimme pelissä mukana heti alusta saakka. Pelaajat saivat hyvän vireen päälle, ja pelissä nähtiin paikkoja molemmissa päissä. Harmillisesti ensimmäisen puoliajan loppupuolella ONS pääsi iskemään maalin, joka jäi lopulta pelin voittomaaliksi, kun hyvistä yrityksistämme huolimatta taaskaan palloa ei saatu tolppien sisäpuolelle.

Yhden voiton ja kahden niukan tappion jälkeen kohtaloksemme jäi viime vuoden tapaan pelata sijoista 5-6. Sijoitusottelussa saimme vastaamme ONS/1 joukkueen. Tämä joukkue oli meille vieras, sillä emme ole pelanneet heitä vastaan sarjapeleissä. ONS/1 aloitti pelin vahvasti ja jo toisella minuutilla se pääsi johtoasemaan laittamalla kulman erinomaisesti suoraan maaliin. Tästä ei annettu taaskaan periksi, vaan tytöt aloittivat armottoman jahdin kohti tasoitusta. Paikkoja oli useampia molemmilla joukkueilla. Lopulta Juliette onnistui tasoittamaan pelin 13 minuutilla. Toinen puoliaika jatkui siitä, mihin ensimmäinen jäi -tasaiseen taisteluun kahden tasavahvan joukkueen kesken. Harmillisesti vastustaja pääsi kuitenkin iskemään voittomaalin noin puolen tunnin pelin jälkeen. Ja vaikka peli oli tasaista ja jännittävää loppuun saakka ja useamman kerran meillä oli paikka tasoittaa peli, oli sijoituksemme lopulta sama, mikä viime vuonna eli turnauksen kuudes sija.

Hieman sijoitus jäi harmittamaan, vaikka jos etukäteen olisi kysytty, niin olisimme olleet tyytyväisiä kuudenteen sijaan. Peliesitykset turnauksessa olivat kuitenkin niin hyviä, että tytöt olisivat ansainneet paremman sijoituksen. Jalkapallo on kuitenkin maalintekopeli, ja siinä me olimme heikkoja. Valmentajina olemme kuitenkin äärimmäisen ylpeitä jokaisesta tytöstä, joka mukana oli. Joukkueemme oli erittäin tasainen. Oli aivan sama, kenet laittoi kentälle tai mille paikalle, niin pelaaja täytti kaikki odotuksemme. Vuoden sisällä on tapahtunut aivan huima kehitys meidän 2010 syntyneiden tyttöjen taidoissa. Jos kehitys jatkuu samaa rataa, tulee näistä tytöistä huikeita pelaajia. Talven taitotreenit sekä kovatasoinen talviliiga on varmasti yksi tekijä pelaajien kehitykseen, mutta vähempiarvoiseksi ei voi myöskään asettaa sitä seikkaa, että tosi moni tyttö viettää lähes kaiken vapaa-aikansa jalkapallokentillä. Tämä näkyy mm. potkujen kehityksessä. Moni sellainen tyttö, joka ei viime vuonna saanut palloa edes nousemaan ylös potkaistessa, saa sen nyt lentämään sivurajalta maalille ja ylikin kevyesti. On hienoa valmentaa näin motivoituneita pelaajia.

Heti turnauksen jälkeen sunnuntaina 28.8 jatkui jälleen sarjapelit pohjoisen ykkösessä Hovisuon urheilupuistossa, vastassa OHF. Tähän peliin lähdimme pitkälti niillä pelaajilla, ketkä eivät olleet Kaleva Cupissa. Pelin neljännellä minuutilla Iita pääsi laidalta läpi ja laukoi meidät 1–0 johtoon. Keskellä Sanni ja Sara hallitsivat keskikenttää ja laidoille saatiin toimitettua hyvin palloja. Myös laidat onnistuivat, ja muutamia hienoja keskityksiä nähtiin tässäkin pelissä. OHF pääsi vielä puoliajan loppupuolella tasoittamaan, mutta muutoin peli oli meidän hallintaamme. Toisen puoliajan alussa Ninni laittoi kaukaa vaparin kohti vastustajan maalia, ja meidän onneksemme vastustaja puski pallon omaan maaliin. Myös epäonnea pelissä oli mukana, kun yhtä maaliamme ei hyväksytty pallon pompatessa maalin renkaista (maalin sisältä) kohti ylärimaa. Tällä ei kuitenkaan onneksi ollut merkitystä voiton kannalta, sillä myös Sara ja Sanni onnistuivat vielä maalinteossa, ja peli päättyi 1–4 meidän voittoon.

Ja mitäpä hyvää peliputkea katkaisemaan: maanantaina 29.8 laitettiin taas uusi vaihde päälle ja lähdettiin naapurikaupunkiin Kalajoelle läntisen kakkosen sarjapeliin. Neljäs päivä pelejä, valmennus edelleen sama -pelaajat onneksi hieman taas vaihtuivat. Tällä kertaa pelasimme K-Palloa vastaan lähes kokonaan 2010 syntyneillä tytöillä. Tämä näkyi kentällä kokoerona, kun kalajokiset pelaajat olivat muutenkin melko pitkiä. Pelin alku oli meille järkytys: vastustaja potki pelkästään pitkiä palloja, ja isot pelaajat rynnistivät kohti meidän maaliamme. Nopeasti vastustaja pääsikin jo 2–0 johtoon, kun emme osanneet puolustaa tällaista pelitapaa. Yleensä Emma maalilla on pystynyt vastaamaan pitkiin palloihin, mutta tällä kertaa Emma ei ollut mukana, ja maalissa pelasi ensimmäisen puoliajan Emmi, joka ei ole vähään aikaan harjoitellut maalivahtina oloa. Alun vaikeuksien jälkeen niin Emmi kuin kenttäpelaajatkin saivat puolustuksen kuriin ja pelin hallintaan. Tämän jälkeen vastustajalla ei enää ollutkaan aseita, vaan peliä pelattiin lähestulkoon yhteen maaliin. Mutta kuten koko edellisen viikonlopun Kaleva Cup oli jo osoittanut, emme osaa viimeistellä tarpeeksi tehokkaasti. Julieten ja Millan maaleilla pääsimme kuitenkin tasoihin ja hetken näytti siltä, että kyllä tämä peli hoidetaan kotiin. Mutta mutta…niin kuin aiemmin todettu, jalkapallo on maalintekopeli. Vaikka kuinka hallitsimme myös toista puoliaikaa ja osasimme myös huomioida vastustajan pitkiä avauksia, niin K-pallo pääsi kuitenkin muutamaan otteeseen vaarallisesti maalintekopaikoille. Peppi venyi maalilla välillä uskomattomiin torjuntoihin, mutta siitä huolimatta vastustaja pääsi iskemään jopa kolme kertaa pallon meidän verkon perukoille. Maalit olivat kaikki kaukaa lauottuja.

Tästä pelistä jäi vähän huono maku suuhun. Peli oli aivan meidän: pelasimme taidokasta syöttöpeliä ja yksilöt uskalsivat ja myös onnistuivat henkilökohtaisissa suorituksissa. Vaikka ensimmäisellä puoliajalla näytti, että onnistuimme eliminoimaan vastustajan ”pitkä pallo ja perään -pelitavan", koitui se lopulta meidän kohtaloksemme. Toki myös se, että emme pistäneet palloa sisään niistä lukuisista paikoista joita meillä oli, on yksi syy häviöön. Edelleen kuitenkin voimme olla ylpeitä siitä, että meidän pelaajamme osaavat pelata jalkapalloa. Peli näyttää paikoittain hyvinkin kauniilta, kun tytöt kuljettavat, harhauttelevat ja pelaavat lyhytsyöttöpeliä. Toivotaan, että se tuo tulosta, kun siirrymme tulevaisuudessa isolle kentälle.

Syyskuu tulee jatkumaan osaltamme kiireisenä, sillä tiedossa on paljon pelejä sekä pohjoisen että lännen alueella. Erityisesti tulevana viikonloppuna on Safarilla säpinää: Lauantaina 3.8 talkoillaan ensin kahviossa ja pallotyttöinä edustuksen ottelussa ja illalla pelataan vielä oma pohjoisen sarjan peli, kun vieraaksi saadaan ONS-10. Sunnuntaina 4.8 tiedossa onkin sitten ihan uudenlaista haastetta: joukkueemme pääsee kokeilemaan pelikentällä ensimmäistä kertaa 11v11 pelitapaa, kun osallistumme Next Year Cupissa poikien sarjaan, joka pelataan U14 sarjan säännöillä.

Huh huh, pelejä siis riittää! Taas on flunssaa liikkeellä ja joukkueessa vähän myös loukkaantumisia. Toivotaan, ettei enempää vastoinkäymisiä tule ja että saisimme jokaiseen tulevaan peliin iskukykyisen joukkueen mukaan. Suuri kiitos ja hatunnosto jo tässä kohtaa meidän motivoituneille, innokkaille ja hyvällä joukkuehengellä varustetuille pelaajille sekä taitavalle ja omistautuneelle valmennustiimille, joka tekee valmentamisen lisäksi hurjan paljon sitä ”näkymätöntä” taustatyötä suunnittelun, organisoinnin, tulevaisuuden visioinnin, yhteistyön jne. parissa. Valmentajat pitävät tärkeällä tavalla huolen siitä, että jokainen pelaaja saa pelata tarpeeksi sopivan tasoisia ja kehittäviä pelejä, ja että jokainen pelaaja saa myös riittävästi lepoa ja palautumista.

Ensi viikolla pelataan vielä maanantaina 5.9 yksi läntisen sarjan peli GBK -10 vastaan. Tiistaina sitten vaihdetaankin vapaalle, ja lähdetään joukkueen kanssa odotetulle, ansaitulle ja varmasti ikimuistoiselle reissulle Tampereelle kannustamaan Helmareita Suomi-Ruotsi MM-karsintaotteluun.