Säpäkkä syyskuu!
Julkaistu: 14.09.2022 00.00

Syyskuun ensimmäiseen viikonloppuun sijoittui kolmen päivän peliputki, mikä alkoi 3.9 kotiottelulla ONS/-10 vastaan. Kyseessä oli tiukka ja tasainen peli, johon saatiin unelma-alku, kun Sanni pisti Amelian syötöstä pallon maaliin pelin kolmannella minuutilla. Vastustaja pääsi kuitenkin pian tasoittamaan pelin ja heti perään tekemään johtomaalin vähän turhan helposti. Tästä kymmenisen minuuttia eteenpäin pääsimme tasoittamaan pelin -jälleen Amen syötöstä. Ame pisti pallon Minealle, joka teki hienon harhautuksen ja laukaisi pallon maaliin. Tilanne tässä vaiheessa 2-2. Kun Sanni vielä hetken päästä vei meidät 3-2 johtoon, niin näytti siltä, että peli hoidetaan kotiin.

Toisin kuitenkin kävi. ONS tuli jälleen tasoihin, ja puoliajalle siirryttiin 3-3 tilanteessa. Vaikka maalipaikkoja tarjoiltiin, ja ottelun voittokin oli hyppysissä, vei vastustaja kuitenkin pisteet Ouluun tekemällä viimeisen erän ainoaksi jäänen 4-3 voittomaalin.

4.9 Next Year Cup

Heti seuraavana päivänä olikin sitten vuorossa Next Year Cup, jossa pelasimme ensimmäistä kertaa 11v11 pelitavalla P09 -sarjassa. Kokoonpanossamme oli mukana muutama tyttö myös naapuriseuroista Oulaisista ja Haapajärveltä.

Turnaus oli kova. Poikien fyysisyys näkyi kentällä jo jonkin verran, mutta silti tytöt pystyivät antamaan kovan vastuksen. Voidaan sanoa, että taidollisesti ja joukkuepalaamisessa olimme parempia kuin suurin osa vastustajista. Tavoitteena oli prässätä korkealta ja kovaa joukkueena. Ensimmäisen pelin ekalla puoliajalla oltiin vielä vähän hukassa eikä oikein tiedetty, miten peliä pelataan. Kannuksen Uran pelaajat olivat fyysisiä ja juoksu- sekä potkuvoimallaan jyräsivät meidät kumoon.

Toisessa pelissä pääsimme jo paremmin kartalle ja laitoimme LiPKin ahtaalle. Peli kulki jo aika hyvin, mutta vastustaja sai silti tehtyä maalit. Kolmannessa ottelussa kohdattiin Jaro/-10, joka oli taitavin vastus, vaikkakaan fyysisesti he eivät olleet niin kovia kuin edelliset vastustajat. Päivän päätteeksi pelattiin Nivalan Ysikakkosta vastaan. Tässäkin pelissä me olimme selkeästi pallollisesti taitavampia, eikä Ysikaks juuri edes päässyt meidän kenttäpuoliskollemme. Mutta niin vain pisteet menivät jälleen vastustajalle, kun he saivat kulmapotkusta maalin aikaiseksi.

Kaikkinensa turnaus oli hyvä kokemus 11vs11 pelitavasta. Siihen nähden, että joukkueemme oli koottu kolmesta eri seurasta, peli kulki yllättävän hyvin, ja kentällä nähtiin varsin lupaavia otteita tulevaisuutta ajatellen. Ensi kaudelle onkin pian mietittävä, millaista yhteistyötä lähialueen seurojen kanssa voitaisiin tehdä. Yhdistämmekö voimia vai jatkaako jokainen omillaan. Haasteena kuitenkin voi olla -kuten usein tässä vaiheessa - ettei joka seuralla ole tarpeeksi pelaajia 11v11 pelitapaan.

5.9 FC Yka-GBK -10

Ja jottei kävisi aika pitkäksi, niin maanantaina jatkettiin taas pelejä, tällä kertaa lännen kakkosta. Saimme Safarille vieraaksi GBK/-10-joukkueen. Tämä peli oli selvästi meidän vahvaa hallintaa alusta loppuun saakka. Etenkin Juliette keskikentällä oli hyvässä pelivireessä ja pitelemätön viidellä maalillaan. Myös Sara tehtaili neljä maalia. Lisäksi Ninni, Neea ja Tilda T. pääsivät maalien makuun. Peli päättyi lopulta meidän 12-0 voittoon.

6-7.9 Suomi-Ruotsi MM-karsinta

Eikä viikon yhteinen tekeminen suinkaan tähän loppunut. Yhden yön nukuttuamme otimme lähes koko joukkueen voimin irtioton arjesta ja peliputkesta, ja suuntasimme junalla Tampereelle kannustamaan Helmareita Suomi-Ruotsi MM -karsintaottelussa. Ratinalle marssittiin suurella joukolla SMJK:n fanikulkueessa kannustushuutojen ja -laulujen raikuessa sekä Suomen lippujen liehuessa. Vaikka stadionilla ei päästykään Suomen maaleja tuulettamaan, oli tunnelma korkealla. Ottelussa rikottiinkin Helmareiden arvokisakarsintojen yleisöennätys. Oli hieno elämys saada laulaa Maamme-laulua osana tuhatpäistä yleisöä ja päästä näkemään esikuvia kentällä. Tällaiset yhdessä jaetut kokemukset ovat joukkueelle tärkeitä niin yhteenkuuluvuuden tunteen, ilon kuin motivaationkin vahvistajina. Ne myös tuovat unelmat ja tavoitteet lähemmäksi nuoria pelaajia.

11.9 RoPS-FC-Yka

Viikko päättyi pohjoisen sarjan kaukaisimmalle pelireissulle Rovaniemelle, jossa RoPS oli tyly isäntä kurittaen meitä peräti 6-1. Meidän pallollinen peli oli hakusessa, eikä joukkuepelaaminen muutenkaan ottanut sujuakseen. RoPS:n pelaajat liikkuivat kentällä ansiokkaasti ja liikuttelivat palloa hyvin. Me emme saaneet oikein minkäänlaista hyökkäystä aikaiseksi, ja peli meni vähän ihmetellessä. Peli tarjoili kuitenkin jälleen hyvää kokemusta ja oppia.

Koko kausi ja etenkin syyskierros on pelaajia kierrätetty joukkueissa paljon, ja kaikki ovat saaneet pelata niin lännen kakkosta kuin pohjoisen ykköstä. Tämä näkyy tuloksissa siten, että emme ole pärjänneet ykkösessä niin hyvin kuin kevätkierroksella. Pelaajat ovat kuitenkin kehittyneet paljon. Valmentaja uskoo, että joukkueemme on jo nyt huomattavasti valmiimpi ensi kauden peleihin, kuin mitä se olisi ollut, jos olisimme pelanneet tasojoukkueina koko kauden ajan. Lisäksi joukkue on kaiken tämän kokemuksen jälkeen myös yhtenäisempi, kun pelaajia on sekoiteltu. Valmentajan sanoin oli ilo katsella ja kuunnella pelaajia niin Tampereen kuin Rovaniemen reissullakin. Tappioista huolimatta yhdessä tekemisen ja ryhmään kuulumisen ilo kuuluu ja näkyy näissä tytöissä.

12.9 FC Yka-KP-V

Kulunut viikko käynnistyi maanantaina lännen sarjan pelillä KP-V:tä vastaan. Pelaajien saaminen peliin oli hankalaa: Peräti kuusi pelaajaa sekä valmentaja sairastuivat ennen peliä. Tämä loi oman lisäjännityksensä peliin, jonka "panokset" olivat jo lähtökohtaisesti kovat. Onneksi avuksi saatiin T11 -joukkueesta Sara ja Sinna. Vastustajalla puolestaan oli riveissään kolme yli-ikäistä pelaajaa, ja odotettavissa olikin tasainen taistelu.

Pääsimme kuitenkin heti alkumetreillä hallitsemaan peliä. Tytöt pelasivat hyvää joukkuepeliä, pallo liikkui hienosti, ja pääsimme syöttelemällä - myös hyvin alakertaa hyödyntäen- maalipaikoille. Paikkoja luotiinkin runsaasti, mutta viimeistelyssä ei vaan taaskaan oltu parhaimmillaan. Ensimmäistä maalia jouduttiin odottamaan 18 minuutille saakka. Juliette antoi puolustuksessa Sannille pystysyötön, Sanni teki pienen harhautuksen ja syötti Saralle pallon boxiin, josta Sara viimeisteli pallon tarkasti maaliin. Ennen taukovihellystä Sanni pääsi puolestaan viimeistelemään 2-0 osuman Ronjan syötöstä.

Toiselle puoliajalle mentiin itsevarmoina ja hyvällä sykkeellä. Melkein heti saatiinkin jo kolmas maali Saran toimesta. Edelleen joukkueemme hallitsi peliä, ja maalipaikkoja oli paljon. Mutta sitten tapahtui jotakin, ja päästimme vastustajan takaisin mukaan peliin peruuttamalla liikaa. Liekö tytöille tullut hyvänolon tunne helposta pelistä, ja vastustaja pääsi sen myötä kaventamaan pelin ensin 3-1:een ja pian jo 3-2:een. Katsomossa pidätettiin henkeä ja jännitettiin kovasti, mutta valmennuksella ja pelaajilla hermo ja luotto omaan tekemiseen silti kesti. Sanni iski 4-2 voittomaalin Pepin syötöstä. Katsomo hurrasi. Tärkeä pisteet meille!

Tämän ottelun myötä, sekä LBK:n voitettua GBK:n omassa viimeisessä pelissään, joukkueemme varmisti jo nyt lohkovoiton ja nousee näin ensi kaudeksi T14 ykköseen! Onnea tytöt, valmennus ja koko taustatiimi!