Alkuvuoden kuulumisia
Julkaistu: 19.02.2023 21.52

Alkuvuoden kuulumisia

C- ja D-tyttöjen alkuvuosi on käynnistynyt vauhdilla harjoittelun ja turnausten merkeissä. Molemmat ikäluokkamme treenaavat yhdessä samoja asioita, vaikka kympit pelaavatkin 8v8- ja ysit 11v11 -pelitavalla. Pääpaino treeneissä on ollut alkuvuonna tekniikan ja fysiikan kehittämisessä. Lajikohtaista harjoittelua on ollut n. 2 kertaa viikossa ja fysiikkatreenejä kerta viikkoon. Myös omatoimiset intervalli- ja tekniikkaharjoitukset kuuluvat harjoitusohjelmaan, ja osa tytöistä treenaa viikottain lisäksi myös 09 -poikien tai naisten kanssa.

Haastetta harjoitteluun on tuonut talvikauden aikana edelleen tilaresurssit, jotka ovat Ylivieskassa huonot lajin näkökulmasta. Jalkapallohallin puute hankaloittaa 11v11 treenaamista. Etenkin teknistaktinen harjoittelu on ollut haastavaa. Myös koulujen saleihin/ liikuntakeskuksen halliin on saatavilla niukasti treeniaikoja. Noin pari kertaa kuukaudessa joukkue on päässyt käymään Kalajoen hallissa, mutta kustannusten ja hallin kylmyyden vuoksi se ei ole kovin usein mahdollista. Parasta harjoittelua 11v11 pelaamiseen onkin olleet turnaukset, joissa on useamman pelin myötä päästy kehittämään peliä. Nämä turnaukset ovat olleet 09 -joukkueelle todella tärkeitä kehittymisen kannalta.

Tammikuussa Oulu Girls Cupissa oli ensimmäinen koitos 11v11 peleistä. Siellä vastustajina oli Pohjois-Suomen T14 joukkueet ONS, ONS B/C, FC Raahe, Ajax sekä RoPS. Näistä ONS, Ajax sekä RoPS pelaavat kaudella 2023 T14 Liiga Pohjoista. Turnauksessa joukkueemme pelaamisessa oli nähtävillä huima ero ensimmäisen ja viimeisen pelin välillä. Lukuunottamatta ensimmäistä peliä ONS:ia vastaan (josta tappio 0-8), pelit olivat tiukkoja ja tasaisia. Raahe (4-0) ja Ajax (3-2) voitettiin, Onsin B/C:lle (2-1) sekä RoPS:lle (2-1) hävittiin niukasti. Ennen viimeistä peliä mahdollisuutemme oli sijoittua turnauksessa jopa hopealle, mutta lopulta jäätiin sijalle 5.


Helmikuussa puolestaan pääsimme testaamaan hieman eteläisemmän alueen joukkueita SJK-Cupissa Kuortaneella. Siellä vastustajina olivat PaRi, RP/TuKV yj, SJK ja Ilves. Näistä PaRi ja SJK pelaavat kaudella 2023 Liiga Pohjoista. RP/TuKV pelaa lännen ykköstä ja Ilves pelaa lännen ykköstä ja/tai Liiga Etelää.

Oulun turnauksen jälkeen huomasimme monia kehityskohteita, joita päätimme lähteä nyt SJK Cupiin kehittämään. Pelaajien ja valmentajien kanssa yhdessä valitut kehityskohteet olivat tukipelaaminen, loppuun asti pelaaminen sekä murtautuminen. Joukkueemme peli olikin nyt hieman valmiimpaa kuin Oulussa. Edelleen kuitenkin huomasi, ettemme ole päässeet harjoittelemaan isoimmilla kentillä ollenkaan OGC:n jälkeen. Tiukkoja ja tasaisia pelejä saatiin kuitenkin aikaiseksi. Pari (2-1) ja RP/Tukv (4-2) voitettiin, kun taas tappiot tulivat SJK:lle (1-2) ja Ilvekselle (1-3) .

Turnauksen aikana joukkueen peli parani silmissä, ja tytöt kehittyivät juuri niissä teemoissa, joista oli yhdessä sovittu. Kun vastustajat loppua kohden kovenivat, myös meidän pelimme parani. Paikka paikoin tytöt liikkuivat erinomaisesti auttamaan kaveria, ja näin saatiin peli kulkemaan. Myös taistelu oli kovaa ja tytöt jaksoivat kentällä hyvin, vaikka välillä oli kipuja ja väsymystäkin. Etenkin viimeisessä pronssipelissä Ilves tuli todella kovaa, ja uskokin meinasi loppua, mutta niin vain tytöt kuitenkin luottivat omaan tekemiseen loppuun saakka. Varsinkin toinen puoliaika oli hienoa ja kovatempoista taistelua, ja maalipaikkojakin saatiin luotua. Lopulta työ palkittiin hienolla maalilla. Vaikka turnaus päättyi pettymykseen neljännen sijan myötä, niin isossa kuvassa tämä oli todella hyvä ja tärkeä turnaus meille. Tytöt ryhmäytyivät luksustason majoituksessa, kovuutta saatiin lisää pelillisten kaksinkamppailujen myötä ja taktillisesti otettiin joukkueena isoja askeleita taas eteenpäin.


Myös kymppityttöjen kanssa ollaan päästy alkuvuodesta pelien makuun. Talviliigassa 4.2. PonPan kanssa pelattiin tasan, FC Raahe voitettiin 3-1 ja Pallokarhut kaatui maalein 2-1. Myös Talviliigassa onnistuttiin tavoitteissa auttaa kaveria sekä pelata kovaa.


Omien pelien ja treenien lisäksi 10-tytöillä on myös yj-joukkue GBK:n kanssa. Tämä joukkue pääsi Liiga Pohjoiseen voittaen karsinnoissa vastustajansa Kronoby yj:n 6-0, KPV:n 3-1 sekä HK/OuHu yj:n 2-1! Huikea suoritus! Joukkueessa on mukana meiltä yhdeksän 2010 syntynyttä tyttöä. Heistä seitsemän pelasi karsinnoissa. Tytöt harjoittelevat omien treenien lisäksi yhdessä GBK:n kanssa muutaman kerran kuukaudessa.

Yhteistyötä tehdään myös oman seuramme joukkueiden kanssa. Alkuvuodesta sekä 09- että 10 -tyttöjä on pelannut myös P09 futsal-peleissä sekä P10 Talviliigassa. Nämäkin pelit kehittävät yksilöitä ja tuovat kovuutta tyttöjen peliin.