Syyskierros käyntiin!
Julkaistu: 10.08.2023 22.35

Syyskierros käyntiin!

Kesälomilta on palattu niin koulunpenkille kuin pelikentillekin. Syyskierroksen ottelut käynnistyivät molemmilla joukkueillamme heinä-elokuun vaihteessa. T13 -joukkue nousi hienosti menneen kevätkierroksen päätteeksi lännen ykköseen, ja odotettavissa on kovia pelejä uusia joukkueita vastaan. T15 -sarja jatkuu tutusti pohjoisen ykkösessä.

30.7 T13 FC YKA-VIFK/FC Sport YJ

30.7 pelattiin ensimmäinen ottelu T13 lännen ykköstä kotikentällä Safarilla, kun vieraaksi saatiin VIFK/ FC Sport YJ. Peliin lähdettiin hyvistä asetelmista. Meillä oli hyvä kokoonpano kasassa, ei loukkaantumisia tms. poissaoloja. Otteluun saatiinkin hyvä alku, ja oltiin lähellä päästä heti maalinteon makuun. Lupaavan alun jälkeen joukkue jostain syystä kuitenkin vähän passivoitui, eikä keskitytty tekemään asioita kunnolla loppuun: hätäiltiin liikaa, oli kiire saada palloa äkkiä pois, eivätkä syötöt oikein löytäneet oikeaa osoitetta. Edelleen myös maalinteko oli meille vaikeaa, vaikka sitä onkin harjoiteltu koko kesä. Peli olisi ollut täysin haltuun otettavissa ja voitettavissa, mutta lopulta ei kuitenkaan osattu voittoa ottaa. Ehkäpä jännitettiin liikaa ykkösen peliä ja kevätkierroksen voittajaa, mikä horjutti joukkueen itseluottamusta ja aiheutti jonkinlaisen jäätymisen. Peli päättyi lopulta vastustajan 1-3 voittoon. Meiltä ainoan maalin viimeisteli verkkoon Iina. Tästä on suunta kuitenkin ylöspäin. Ykkösen pelit tulevat kaikki olemaan kovia, joten ei auta muu kuin löytää tuleviin kohtaamisiin hyvä taisteluilme, ja lähteä hakemaan mahdollisimman hyviä ja kehittäviä pelejä.


3.8 T15 FC YKA-ONS-10

3. 8 käynnistyi myös T15 -sarja, niin ikään kotipelissä Safarilla, vastustajana ONS-10. Meiltä oli loukkaantumisten yms. vuoksi paljon pelaajia poissa, mutta mukaan saatiin onneksi taas 5 kappaletta kymppityttöjä. Kympit pelasivatkin tosi hyvin tämän pelin -ylipäätänsä he ovat päässeet hyvin mukaan ison kentän pelitapaan. Myös Peppi pääsi palaamaan pitkästä aikaa pelikentälle kevään loukkaantumisen jälkeen, hieno juttu! Joukkue ei aivan pystynyt nyt pitämään yllä omaa vauhtia/ tempoa kentällä, väsymystä oli nähtävissä. Pisteet hoidettiin kuitenkin kotiin taistelemalla voitto, jonka jokainen pelaaja halusi ja teki väsymyksestä huolimatta töitä sen eteen. Maaleja teki tässä pelissä Jenna (2) ja Iina. Meidän maalilla Emma H pysäytti viimeisenä lukkona vastustajan yritykset voittaa peli.


T15 FC YKA-RoPS

Jo 6.8 jatkettiin T15 sarjaa jälleen Safarilla. Loukkaantumisten vuoksi kokoonpano oli taas erilainen, ja siinä oli mukana jälleen 10 -tyttöjä auttamassa. Ensimmäistä kertaa sarjapeliin saatiin mukaan myöskin Frida Haapajärveltä. Hän pelaa meillä tämän syksyn peleissä kaksoisedustuksella. Frida ahersi koko pelin puolustuksessa, ja hän on päässyt hyvin mukaan meidän pelityyliimme.

Kentällä nähtiin nyt paljon väsyneitä pelaajia, monella alla jo useampi peli tälle viikkoa. Johtuikohan otteluruuhkasta, helteestä vai mistä, mutta totuttua säpinää ei kentällä näkynyt oikeastaan koko pelin aikana. Ei saatu tehtyä niitä asioita, joita oli aiottu lähteä kentälle tekemään. Myöskään vaarallisia tilanteita RoPsin maalille ei juurikaan saatu luotua, ennen kuin ottelun viimeisillä minuuteilla, jolloin yritettiin vimmatusti hakea tasoitusta. Tosin ei vastustajallakaan ollut paljon paikkoja. He saivat upotettua voittomaalinsa kaukolaukauksesta. Me puolestaan saatiin pallo lähimmäksi maalia vaparista, joka osui harmillisesti ylärimaan. RoPs otti revanssin kevätkierroksen kohtaamisesta ja vei pisteet pohjoiseen 0-1 lukemin.

Tällä kertaa ei pystytty omaan parhaaseen pelaamiseen. Pitää muistaa kuitenkin se, että sarja on T15 sarjaa, ja joukkueemme on tosi nuori. Meillä ei ole montakaan 08 -syntynyttä pelaajaa joukkueessa, ja useimmiten mukanamme on myös 10 -syntyneitä tyttöjä. Joukkueemme nuorimmat joutuvat pelaamaan jopa kolme vuotta vanhempia vastaan, kun vastustajalla saattaa olla yli-ikäisiä mukana pelaamassa, kuten tämän päivän pelissä. Välttämättä se ei näy pelissä muuten, mutta fysiikassa isommat pelaajat ovat usein kovempia, ja pienempi joutuu tekemään kaksin verroin työtä.


Pohdintaa syyskierroksesta

Kokonaisuudessaan syyskierroksesta tulee todennäköisesti haasteellisempi kuin mitä kevätkierros oli. Näin se näyttää joukkueillamme usein aiemminkin olleen -vaikea sanoa, mistä se johtuu. Onko liikaa pelejä ja liian vähän treeniä kesän aikana? Vai vaikuttaako pitkä kausi pelaajien mieleen? Kesän aikana ei ole päästy treenaamaan niin paljoa kuin olisi pitänyt. Osa pelaajista ei ole juuri koko kesän aikana käynyt treeneissä, johtuen lomareissuista tai päällekkäisistä peleistä. Osa taas on treenannut ja etenkin pelannut paljon, koska tytöistä moni pelaa myös jossain muussa joukkueessa. Kesään on mahtunut mm. Liiga Pohjoisen pelejä, Helmariliigapelejä, turnauspelejä, sekä poikien ja naisten pelejä, joissa tyttöjämme on ollut mukana.

Joka tapauksessa syyskierroksen alku on ollut haasteellinen, ja nyt pitää yrittää löytää kipinä loppusyksyyn. Vielä on paljon pelejä jäljellä, joten pelaamiseen ehtii kyllä vielä syttymään ja niistä nauttimaan. Syyskierroksen peliaikataulu on myös haasteellinen. Esimerkiksi T15 sarjassa on välillä ruuhkaa, ja sitten puolestaan taas pitkä väli, ettei ole omia pelejä ollenkaan. Osalle pelaajista tämä tarkoittaa pitkiä taukoja, jos ei ole mukana missään muussa joukkueessa. Vaikka tavoitteena olikin saada kaikille pelejä säännöllisesti, emme saaneet tehtyä järkevää otteluohjelmaa, koska on pitänyt huomioida kaikkien muidenkin joukkueidemme pelit. Myös vastustajilla on samanmoisia haasteita, joten heillekään ei ole usein sopinut meidän ehdottamat pelipäivät. Niinpä meidän on täytynyt tehdä kompromisseja, joskus myös oman etumme vastaisesti. Melkoista palapeliä!

Muutama pelaaja on meillä myös edelleen loukkaantuneiden listalla. Emma M. ja Martta toipunevat seuraavaan T15 sarjan peliin. Sara taas ei pysty tällä kaudella vielä pelejä pelaamaan, vaikka onkin jo liittynyt jälleen mukaan harjoitusrinkiimme. Loukkaantuneiden lista valitettavasti kasvoi ONS-10 pelissä, kun Jenna loukkasi polvensa, eikä todennäköisesti pysty enää tällä kaudella pelaamaan. Kovasti tsemppiä toipumiseen kaikille!

Muiden joukkueiden mukana

Syyskierroksella joukkueemme pelaajia on nähty ja tullaan näkemään jälleen myös muiden joukkueiden kokoonpanoissa ja apuna. GBK/FC Ylivieska YJ pelasi Helmariliiga heinäkuussa: meiltä mukana Iina, Amelia, Julia, Ella, Veera ja Tilda K . Emma M. ja Venla edustavat edelleen naisten kolmosessa, joka on myös syyskierroksensa aloittanut. Sanni, Natalia ja Emma H. pelasivat heinäkuussa P13 kakkosen pelin NIKiä vastaan, ja Emmi, Aino sekä Neea P13 kolmosen pelin PyPoa vastaan. Myös P14 kakkosen Esse -pelissä oli meiltä tyttöjä kokoonpanossa, tällä kertaa Emma H., Jenna ja Emmi.

GBK/FC Ylivieska yj jatkaa pelejään T13 Liiga Pohjoisessa: pelit Kuopiossa torstaina 10.9 KuPsia ja FC Siiliä vastaan. Mukana meiltä Iina, Amelia, Julia, Veera, Natalia ja Emmi.

Säde puolestaan pelaa ONSissa T14 Liiga Pohjoista. Pelit olivat to 3.8. KPV/Semiä vastaan ja lauantaina 5.8. WFA:ta vastaan.

Tsemppiä, jaksamista ja ennen kaikkea peli-iloa kaikille syksyyn!