Kokemuksia ja elämyksiä Barcelonasta
30.10.2018 14:34 Uutiset / D-pojat 06

Unelmista totta - FC Ylivieskan 06-pojat turnausmatkalla Espanjassa

Ajatus Barcelonan matkasta syttyi jo muutama vuosi sitten silloisten B-junnujen käytyä siellä turnauksessa. 06-joukkueessa tultiin siihen tulokseen, että miksi odottaa B-junioriksi saakka - elämyksiä voi hankkia jo nuorempana. Tavoite asetettiin siis syksyyn 2018, jolloin pojat ovat 12-vuotiaita. Päätöksen jälkeen matkakassaa on kerrytetty monin tavoin talkoilemalla sekä tietenkin säästämällä. On muun muassa haravoitu, pesty ikkunoita, koottu kasvihuonetta, myyty lakuja, levitetty Raskasta Joulua -konserttijulisteita ja oltu mukana itse konsertin järjestämisessä jne. Vaikka keskeinen ajatus oli toteuttaa poikien haave, on projekti ollut koko ajan pelaajien perheiden yhteinen.

Suurin yllätys koettiin alkuvuodesta, jolloin selvisi että 2006-sarjan alkuperäinen pelitapa 7v7 olikin yhtäkkiä muuttunut 11v11 -pelitavaksi. Suomessa kyseinen pelitapa tulee käyttöön vasta C-junioreihin siirryttäessä eli 06-poikien kohdalla kaudella 2020. Sekään ei matkahaavetta jarruttanut, riittävän pelaajamäärän saamiseksi mukaan tuli kaksi 05-poikaa. Lopulta reissuun lähti 15 pelaajaa. Kun mukaan lasketaan vanhemmat ja muu perhe, oli keskiviikkona 24.10. Barcelonaan matkanneen ryhmän vahvuus kaikkiaan 42 henkilöä.

Kohteessa eli noin 100 kilometriä Barcelonasta sijaitsevassa Saloun kaupungissa oltiin myöhään keskiviikkoiltana. Majoitusalueena toimi Gambrils Park Resort, jossa ryhmällämme oli käytössä kaikkiaan 10 mökkiä/huvilaa. Itse alue oli todella turvallinen, sillä sitä ympäröi aita ja porteilla oli vartija 24/7. Alueen sisällä oli mökkien lisäksi huoneisto- ja bungalow-majoitusta, ravintola- ja kauppapalvelut, kylpylä, uima-altaat, jalkapallo- ja koripallokentät, minigolfrata, pingis- ja biljardipöytiä ja niin edelleen. Tekemistä oli siis yllin kyllin. Noin kilometrin kävelymatkan päässä oli Välimeri rantabulevardeineen. Varsinainen turnauskeskus eli Complex Esportiu Futbol Salou sijaitsi noin kahden kilometrin päässä. Keskuksessa oli 8 täysimittaista kenttää (4 luonnonnurmikenttää, 2 tekonurmikenttää ja 2 hybridikenttää), katsomo, ravintola- ja toimistotilat sekä useita pukuhuoneita. Erinomainen tapahtumakeskus siis tällaiselle turnaukselle.

Turnauspelit sijoittuivat viikonlopulle, sitä ennen kaksi päivää oli muuta ohjelmaa. Ensimmäisenä päivänä käytiin katsastamassa turnauspaikka ja rekisteröimässä pelaajat turnauskeskuksessa. Muutoin päivä kului lomasta nauttiessa osan suunnatessa läheiseen Tarragonan kaupunkiin, osan rannalle, osan majoitusalueen uima-altaalle ja osan kartingradalle. Perjantain ohjelmassa oli puolestaan odotettu käynti Barcelonassa. Ensin käytiin tutustumiskierros FC Barcelonan legendaarisella kotistadionilla Camp Noulla ja sen jälkeen vietettiin jokunen tunti kaupungin ytimessä mm. La Ramblan ihmisvilinässä. Illaksi ehdittiin taas majoitusalueelle, vaikka välillä bussiakin piti vaihtaa. Ensimmäinen nimittäin valutti öljyt ulos Camp Noun pysäköintiaueella. Viikonlopun ekstraohjelmana oli käynti Katalonian MM-rallin yleisöerikoiskokeella Saloun rantabulevardilla. Tai siis enemmän tuo oli vanhempien juttu useimpien poikien jäädessä majoitusalueelle puuhaamaan.

Kun pelit alkoivat lauantaina, muuttui sää samalla suomalaisen peruskesän kaltaiseksi. Lauantaina nimittäin tihutti vettä ja tuuli. Sunnuntaina sää taas poutaantui, mutta enää ei päästy lähellekään torstain ja perjantain lämpöä. Mutta olipa ainakin happea ilmassa ;-) Turnaus tiedettiin jo etukäteen äärimmäisen kovaksi - vaikka voittamaan aina lähdetään, vaati jo yksittäisten tilanteiden itselle kääntäminen saati maalipaikkojen luominen valtavan määrän töitä. FC Ylivieskan lähtökohdat pienen suomalaiskaupungin seurana ovat täysin erilaiset kuin muiden sarjaan osallistuneiden. Mukana olivat SPSC Unidade Cotia Brasiliasta, Newbridge Town Irlannista, Wessex Sports FC Englannista sekä Suur-Tukholman alueen seurat Hammarby IK/FF, Boo FF ja Saltsjö-Boo. Suomesta mukana oli lisäksemme FC Honka Espoosta. Koviksi pelit todellakin osoittautuivat - ainakin jos huomioidaan, että pelattiin täysin vieraalla pelityylillä eikä sitä oltu juurikaan ehditty harjoitella. Lisäksi fyysisesti oltiin sarjan pienikokoisin joukkue. Silti lähdettiin pelaamaan rohkeasti omalla pallolliseen taitofutikseen ja syöttöpeliin pohjaavalla pelityylillä.

Lauantaina alkulohkon peleissä hävittiin kolme peliä selvin lukemin. Siinä missä ruotsalaiset Hammarby IK/FF ja Boo FF olivat erinomaista joukkuepeliä pelaavia urheilullisia ryhmiä, oli brassipojilla tuon lisäksi mukana valtava yksilötaito. Tilaa ja aikaa ei ollut yhtään ja pelaajiemme ratkaisut olivat hätäisiä ja avauspeli hankalaa. Puolustuslinjan pelaamista ei oltu ehditty harjoitella käytännössä yhtään ja se näkyi. Kaksinkamppailut hävittiin järkiään ja myös syötöt jäivät toistuvasti vajaaksi. Kuitenkin esitys etenkin turnauksen lopulta voittaneita brasseja vastaan oli lupaava: ottelun alku oli tasaista ja pojat pääsivät hyökkämäänkin. Vaikka numerot repesivät, saivat pojat ottelussa aikaan hienon nopean vastahyökkäyksen päätteeksi avauspäivän ainoaksi jääneen maalinsa.

Tie vei siis sunnuntain alempiin sijoituspeleihin. Aamulla kohdattiin FC Honka ja kas kummaa, poikien peli oli aivan eri tasolla kuin edellisenä päivänä. Pallonhallinta oli keltaisella selkeästi, mutta niin vain vastustaja teki maalit harvoista paikoistaan. Vaikka tällä tavalla tullut tappio turhautti, näyttivät pojat pystyvänsä hallitsemaan peliä myös kovaa vastustajaa vastaan. Nousujohteiset esitykset jatkuivat päivän päätösottelussa Wessex Sports FC:tä vastaan. Pallollisessa pelissä oltiin niskan päällä ja taisteltiin härän lailla. 2-0 tappioasemasta tultiin väkisin tasioihin, mutta sitten ottelun ratkaisi vahvasti sekä pelaajien että vanhempien tunteisiin mennyt tuomarivirhe. Wessexin johtomaali nimittäin syntyi todella räikeästä paitsiosta. Kun tuo tuli lisäksi ottelun loppuvaiheissa, katkesi poikien selkäranka ja vastustaja kaunisteli vielä numeroita parilla osumalla. No, tuomarivirheet kuuluvat lajiin ja niiden kanssa on vain elettevä - vaikka sitten hammasta purren.

Turnauksesta oli siis tuomisina viimeinen sija, mutta jos rehellisiä ollaan niin ei tällaisia pelejä tule vastaan kotimaisemissa eikä edes kotimaan isommissa turnauksissa. Kaikki maalit ja pelinhallinta olivat siis plussaa. Ja pojat paransivat todella hienosti peliään turnauksen edetessä oppien selvästi aiemmista peleistä. Tämä kokemus - vaikkakin ison kentän pelit tulivat pienikokoiselle joukkueelle turhan varhain - on varmasti isosti hyödyksi, kun vuoden päästä siirrytään oikeasti 11v11 -peliin. Jokainen pelaaja kävi pelien päätteeksi hakemassa iloisin mielin osallistumismitalinsa palkintojenjaossa ja mikä oli hakiessa, kun kansainvälinen ihmismassa ympärillä hurrasi. Kaikkiaan turnauspelit kääntyivät varmasti jo Espanjassa - tai viimeistään muutama päivä sen jälkeen - pojilla itselläänkin vahvasti positiivisen puolelle. Niin komeasti he seuraansa, kotikaupunkiaan ja -maataan edustivat.

Vaikka paluulennot menivät vielä säätämiseksi matkatoimiston lennoille tekemän tuplabuukkauksen seurauksena ja ryhmä jakaantui käytännössä kolmeen lentäen eri reittejä ja eri aikaan, pääsivät kaikki lopulta kunnialla Oulunsalon lentokentälle ja sieltä kotiin. Tuomisina oli roppa kaupalla hyvää mieltä, oppia ja kokemusta ison kentän pelistä sekä laukussa tietenkin tuliaisia. Tämä yli 40 hengen ryhmä taatusti näkyi ja kuului positiivisella tavalla. Kun todetaan, että Barcelonan turnauksessa mukana olleet suomalaisseurat FC Ylivieskaa ja tyttöjen sarjaan osallistunutta ONS Oulua lukuunottamatta tulivat kaikki maan eteläosasta (HJK, FC Honka, PK-35, FC Espoo, TiPS, NuPS, IHK, PEPO, VJS, JäPS), voimme ylpeänä sanoa pitäneemme pienten suomalaisseurojen mainetta yllä. Kannattaa olla rohkea ja lähteä tekemään unelmista totta! Reissu oli kaikkiaan niin hieno kokemus, että matkan aikana aloitettiin jo seuraavan ulkomaan turnausreissun miettiminen parin vuoden päähän.

Joukkueen kokoonpano turnauksessa:

4 Kokko Ville, 5 Sipilä Lauri, 7 Kinnunen Nuutti, 10 Takanen Niilo, 11 Leppälä Lari, 13 Ahola Saku-Matti, 14 Isokääntä Joona, 16 Länsipää Onni, 18 Santapakka Ville, 19 Kääntä Juha, 20 Välimäki Veikka, 21 Juutinen Hente, 25 Poutanen Onni, 26 Kumpumäki Veeti, 40 Hannula Anton   
Lisää uutisia
FC Ylivieska
«  Elokuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Ilmoittautumiset
Henkilötietolomake
Kategoriat